Un prestigiós economista i assessor de Merkel, diu que una Catalunya independent no sortiria de la UE, i recorda que és un contribuent net a les arques europees

vaubelEl professor, Roland Vaubel, reconegut economista, assessor del Ministeri d’Economia alemany, professor de la Universitat de Manheim, i conseller de Merkel, va publicar l’abril d’aquest any un extens estudi, en el que argumenta que a les democràcies occidentals, els guanys dels processos d’independència són superiors a les pèrdues que poden generar, i que els efectes exteriors de la secessió, és a dir per altres estats, també són positius, encara que la política econòmica del procés pugui ser altament problemàtica.

Opina que, idealment, les regles per a la separació d’un estat s’haurien d’establir a nivell internacional, però que les organitzacions internacionals tenen un gran interès en la prevenció de la secessió. Per això creu que és més fàcil establir el dret de secessió en l’àmbit nacional.

Per ell l’opinió de les institucions de la UE en relació a que Catalunya i Escòcia, després de separar-se, haurien de tornar a demanar l’adhesió a la UE, no té base, i critica a dirigents de la Unió Europea, com Romano Prodi, Viviane Reding , Herman Van Rompuy, Martin Schultz, o al mateix José Manuel Barroso, que han fet declaracions en aquest sentit. Segons Vaubel la seva posició no es fonamenta en els tractats europeus .

Però el més interessant són les raons econòmiques que dóna.

Vaubel recorda que Catalunya és un contribuent net a les arques europees, i que una Catalunya independent permetria aturar els perjudicis que ara provoca la redistribució dels seus diners per a les regions que contribueixen en excés, en referència a les regions de l’estat espanyol que no contribueixen.

Per Vaubel  la solució que ofereix la Convenció de Viena seria la ideal en aquests casos, és a dir, que els tractats vigents en el moment de la separació continuïn en vigor en els nous estats que es deriven del procés. I diu concretament : “Si Catalunya es separa d’Espanya i Escòcia del Regne Unit , tots continuaran formant part de la Unió Europea . Tant l’estat escindit com l’altre han d’acordar com es reparteixen els drets i les obligacions. I adverteix també a Espanya; Si no compleixen les obligacions, tant l’un com l’altre podrien ser expulsats de l’organització internacional.

L’estudi també fa èmfasi em el tema del respecte als drets de les minories, quan diu que no cal suposar que  la gent del nou estat independent  sigui menys tolerant que la majoria de la gent de l’estat predecessor , sinó tot el contrari. I afirma: “No hi hauria problemes de drets humans si Escòcia, Catalunya, el País Basc, Galícia, Flandes, Còrsega, el Sud del Tirol o la Macedònia grega s’independitzessin.

 

 

1 comment

1 ping

    • Manuel Bertran on 21 setembre 2013 at 17:26

    Auqesta impressió, la tinc jo fa molt de temps, i cada vegada més. Curiosament, el sector españolista divergent intenta de mentalitzar la gent de tot el contrari. Trobo que, fins i tot, no será Catalunya que anirà a demanar que ens deixin entrar, ans bé, les institucions europees ens ho proposaran..

  1. […] Un prestigiós economista i assessor de Merkel, diu que una Catalunya independent no sortiria de la …. […]

Els comentaris estan desactivats.