«

»

set. 25

Wall Street Journal dóna el darrer cop a Madrid i assegura que els bancs catalans seguiran finançats pel BCE

WSJEl prestigiós rotatiu de negocis amb seu a Nova York, Wall Street Journal (WSJ), deixa en evidencia al PP, al governador del Banc d’Espanya, i a tots els coristes unionistes que auguraven que en una Catalunya independent els bancs catalans quedarien fora del finançament del Banc Central Europeu (BCE)

En un article titulat “No ECB Funding for Catalan Banks? Wait a Second” ( Sense finançament del BCE per als bancs catalans? Espera un moment), WSJ afirma que inclús en el pitjor dels escenaris, que seria que la disputa evolucioni cap a un resultat clàssic anomenat “dilema del presoner”, un esquema de la teoria de jocs que mostra que dues parts no poden cooperar fins i tot si això va en contra de l’interès d’ambdues, es a dir un no acord amb Espanya, Catalunya no quedaria fora de la protecció i finançament del Banc Central Europeu.

Explica que com diuen els independentistes, el BCE té contractes de crèdit amb els bancs dels països petits que no formen part de l’eurozona, incloent Kosovo i que no és reconegut per Espanya i la Ciutat del Vaticà. Aquests són casos inusuals, afirma, però el que és més rellevant és que els grans prestadors de països que no són de l’eurozona, com el Regne Unit, els EUA i Suïssa, tenen un accés complet al crèdit del BCE.

De fet, explica que el BCE va augmentar aquest accés en darrers anys per compensar les pressions sobre els prestadors causades per la persistent crisi de l’eurozona , i perquè la liquiditat dels bancs de l’eurozona no és abundant i fàcil d’obtenir.

I aquets exemples, segons WSJ, mostren que el que importa aquí no és si Catalunya es manté o no a la zona euro, sinó que la clau és que tant CaixaBank com el Banc de Sabadell tenen llicències bancàries per operar a Espanya, que romandrà previsiblement seguirà a la zona euro en el futur.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: